Infotér konferencia: panelbeszélgetés az űrszektor helyzetéről és a Nemzeti Űrstratégiáról

2021. október 20-án Balatonfüreden, a 12. Infotér Konferencián panelbeszélgetésen vett részt Parragh Bianka, az NKE Űrgazdasági és Nemzetgazdasági Versenyképesség Kutatócsoport vezetője. A panelbeszélgetésen Sztáray Péter, a KKM biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Csuday Balázs, korábbi magyar ENSZ állandó képviselő moderálásában Kristóf Dániel, a Lechner Tudásközpont szakértője, valamint Jónás László, a Space Terminal vezetője is részt vett. A beszélgetés keretében az űrkutatást és űripart érintő kérdéseket vitatták meg.
 

Parragh Bianka kiemelte, hogy az elmúlt években végzett sokoldalú gazdaságelemzői kutatómunka, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem Űrgazdasági és Nemzetgazdasági Versenyképesség Kutatócsoportja, valamint az MKIK Űripari és Védelmi Ipari Kollégiuma között valósult meg, átfogóan feltérképezte a szektor jellemzőit, gazdasági szereplőit, működési sajátosságait és érdemben hozzájárult Magyarország űrstratégiájának megalapozásához. A támogató és beketetésösztönző környezet kialakítása és a növekvő hazai beszállítói részvétel kulcsfontosságú a szektor fejlődése szempontjából.

Sztárai Péter államtitkár hangsúlyozta: a közelmúlt kormányzati intézkedéseinek köszönhetően dinamikus fejlődésnek indult az innováció csúcsszegmensét jelentő űrkutatás és űripar Magyarországon. Egyre bővül a szektor nemzetközi mozgástere, az idén nyáron elfogadott Űrstratégia pedig olyan zászlóshajó-projekteket is megjelenít, mint a hamarosan elinduló magyar kutatóűrhajós misszió, az önálló műholdprogram, vagy a hazai földi vevőállomások kapacitásainak bővítése.

https://space.kormany.hu/sztaray-peter-allamtitkar-reszt-vett-az-infoter-konferencian 


Címkék: Parragh Bianka